Uncategorized

En alert uppsyn.

Jag fikar på en brygga i Brunnsviken när en gråsparv slår sig ner vid bordet för att bevaka smulor från min bulle. Han följer intresserat mina rörelser. Huvudet rycker, läggs på sned och vrids åt alla håll, utan uppehåll och nästan inställsamt. Jag kommer att tänka på när jag var på kurs i våras.

Ett 30-tal deltagare hade slutit upp och eftersom ingen av oss visste något om de andra, ville vi alla framstå som den smarta, underhållande och alerta människa vi ju ändå var. Smart och kul, kan man väl alltid greja tänkte jag, men någonting har hänt med det där sista. Det naturligt alerta intrycket verkar inte kommer av sig självt längre. Man kan känna sig hur intresserad som helst, men ansiktet visar något trött och närmast surt om man inte skärper till sig. Man måste jobba för att folk ska förstå hur nyfiken och ”på” man är helt enkelt. Om man inte vill bli tagen för en äldre Lars Orup.

Så när föreläsaren placerar oss i en halvcirkel innan han börjar prata, sätter jag igång. Jag höjer blicken, lyfter mina ögonbryn, nickar inkännande och ler engagerat i närmare två timmar för att inte bara föreläsaren utan även de trettio kursdeltagarna ska förstå hur alert jag är. När det är dags för ”en bensträckare” har jag sån spänningshuvudvärk att jag får hoppa över kaffet och istället söka upp toaletten. Bakom låst dörr lägger jag pannan i handen och låter tyngdlagen ta ut sin rätt. Mungipor och ögonlock faller tills det spegelblanka kaklet visar något som mer liknar en bulldog än en framåt kvinna i karriären.

Hela kaffepausen blir jag sittande tills det är dags att gå tillbaka. Lyckligtvis föreslår kursledaren att vi alla ska byta plats och jag hamnar i en mer gynnsam vinkel med färre blickar just på mig. Resten av dagen fixar sig med hjälp av Alvedon och några korta avslappningsövningar med huvudet nedstucket i handväskan.

Framför mig på bryggan vägrar gråsparven att ge upp. Jag slänger en bullbit till den ryckiga fågeln och ser tacksamhet i hans uppspärrade blick. ”Väl bekomme, viskar jag.” Nånting ska han ha för sin alerta uppsyn.

Annons
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s