Uncategorized

Jag – ett underlag.

Hur ofta spelar du Bingolotto? Aldrig, någon gång/år, någon gång/kvartal, varannan vecka eller dagligen? Sifo är nyfiken och jag är väl lite nyfiken jag också, så jag sätter igång att svara på de ändlösa frågorna. Aldrig, svarar jag. Det är rutan längst till vänster.

Hur ofta spelar du Dagens Dubbel? Harry Boy? V4? V64? Aldrig, aldrig, aldrig, aldrig. Det är en väldig massa aldrig i en Sifo-undersökning. Jag börjar nästan undra om jag missat något i livet. Större delen av det, om jag ska vara ärlig.

Människors intressen är olika, fortsätter Sifo. Hur stort intresse har du för Mode, Bussresor, Jämställdhetsfrågor, Energisparande, Krukväxter, Astrologi…? Jag kryssar genomtänkt men allt mer desperat. Mode eller jämställdhet? Det är lite som när man skrev i någons Mina-vänner-bok och under rubriken ”Jag avskyr:” svarade ”Krig och Sparrissoppa”. Och Energisparande… är det ens ett intresse? Den som kryssar högsta betyg på den blir ju svårplacerad en middag i alla fall.

Nästa fråga gäller mitt tidningsläsande. Jag längtar efter en ”om du svarat nej på denna fråga, gå till sidan 99”, men det kommer ingen sån. Därför finner jag mig kryssa nej i ändlösa rutor rörande frågor om huruvida jag läser GP. Läser jag GP regelbundet? Nej. Men läser jag GP tisdag regelbundet? Nej. Läser jag GP motordelen? Nej. GP onsdag? Det kan inte komma som en överraskning för någon att jag inte läser GP Skärtorsdag, radio/tv-delen regelbundet heller, men jag svarar ändå ett tydligt nej på den frågan också.

Så där håller det på, sida upp och sida ner. Som en liten otippad refräng kommer då och då en fråga om mitt förhållande till golf. Alltid med den förklarande parentesen att det inte handlar om minigolf. (Ska jag ta illa upp?)

Ingen fråga är för liten för att nagelfaras och styckas upp i tolv nyanser av svar. En gång skojar jag till det och säger att jag lyssnar på radio P4 i bilen, tisdagar 12-14. Men annars håller jag mig till sanningen.

Men även mitt tålamod har gränser och när man ber mig dra mig till minnes hur min senaste tv-kväll avlöpte kanalmässigt – i 5-minuterspass – känner jag ändå att jag fått nog. Menar de allvar? Är det ens rimligt att tro att någon kan svara sanningsenligt på det här? Jag är inte ens säker på vilka kanaler jag har!

Sifo borde avgjort ta sig en funderare på underlaget till sina studier. Vilka orkar/har tid/förstår/vill svara på 1000 snarlika frågor?  Jag, några understimulerade pensionärer och Rain Man?

Annons
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s