Uncategorized

Heja bisittaren!

Jag funderar på att blir fotbollskommentator. Inte för att jag är överdrivet intresserad av sporten, utan mest för att det verkar vara både lätt och uppskattat.

Vi ser hur en spelare (vi kan kalla honom Sandberg) får bollen från en annan spelare (Toll) och hur han springer med denna boll, skjuter mot mål och missar. Kommentatorn säger ”Sandberg passar till Toll som springer, skjuter… om missar.”

För en copy som jag själv är det här ju grundfel 1 a enligt regeln: säg aldrig samma sak som du ser på bild. Men i fotboll är det helt ok och kan till och med påkalla en bisittares förtydligande av det redan både visade och sagda. ”Ja, det vill sig inte för Toll.”

Bisittare skulle jag verkligen kunna bli.

Eftersnacket är banne mig ännu simplare. Efter att just ha sett lag A vinna mot lag B, kan analysen timme ut och timme in cirkla kring grundförutsättningar som: ”Lag A vinner så rättvist. De vet vad spelet går ut på, de tar bollen när den kommer, de passar till varandra, de vet precis var de ska stå på plan, de springer mot rätt mål och de spelar fotboll!” Bisittarens roll är att efter denna utläggning om uppenbara självklarheter, cementera uttalandet med ett: ”Ja det här var en match det.”

Ikväll är det fotbollsmatch igen.  Den stora frågan jag, som bisittare, skulle ställa mig i försnacket är väl: Ska grabbarna spela fotboll eller inte? (Som copy skulle jag däremot helt fräckt utgå ifrån att det är det de ska göra.)

Annons
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s