Uncategorized

Hellre rik och frisk än sjuk och fattig.

Någon gjorde en miljöanalys av ett språkrör (den meningen kan man väl låsa in i någon slags tidstypiskt rum, försluta och öppna igen först om 100 år) och fann till min och förmodligen sin egen förskräckelse att detta språkrör tärde mer än lovligt på vår omvärld. Personen i fråga åkte kommunalt, stängde av duschen under intvålningen, åt vegetariskt, säsongsanpassat och närodlat, återvann allt, hade aldrig elektriska prylar på stand-by-läge, köpte begagnade kläder, kallmanglade och hade återgått till solur. Ändå blev omdömet ”tärande”. Sånt gör mig lite modstulen.

Som svensk har man visserligen en grundläggande misstanke om att de umbäranden man gör utan att knota, är för små. Men man vill ju så gärna att de ska räcka. Sålunda berättar fler och fler lite nöjt att man väljer bort viner från ”Den Nya Världen” till förmån för ”trevliga bekantskaper” från Europa av transportmässiga skäl. Och bortsett från att man kan undra över hur gammal man är när man pratar om Australien som ”Den Nya Världen”, så är det ju en uppoffring som inte känns så där jättetung.

Och ändå: lite cred vill även jag ha för att samtliga kladdkakor jag bakat det här året, gräddats i formar med ekologiskt ströbröd. Jag berättar gärna att jag hellre äter Kajsa Vargs rent gudomliga ryggbiff som i ett tidigare liv betat gräs i närmaste by, än penicillinstinn kyckling från Thailand. Och det finns en liten guldklimp till Vintagebutik på Kungsholmen där man fortfarande kan göra ett och annat märkesfynd…

Man drar sitt strå till stacken, helt enkelt. Man kämpar på.

Men särskilt svettig blir man ju inte.

 

Annons
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s