Uncategorized

Nu snackar vi!

Ett litet tips så här inför radiosäsongen: Sveriges Radio P4, ”Klartext – Nyheter på lätt svenska”. Något så genialiskt! Jag kan möjligen tänka mig att jag inte skulle känt igen mig i målgruppsbeskrivningen, men ju fler gånger jag lyssnar på detta, desto bättre blir det.

I det här programmet tar man inga förkunskaper för givna: ”Christian Olsson ska sluta att tävla i tresteg. Det är en sport där du först springer och sedan tar två långa kliv och sedan hoppar på det tredje steget.”

Man talar tydligt och undviker svåra ord. Mitt Romney sägs ha mobbat pojkar 
som han trodde var homosexuella. Romney själv säger att han inte kommer ihåg det här,
 men att om han gjort så, så säger han nu förlåt.”

Jag ser en enorm potential för ”Nyheter på lätt svenska”. Tror att det här är det perfekta sättet att få ut budskap om i princip allt som är viktigt men uppenbarligen svårt att ta till sig.

Nästa gång jag sätter på radion vill jag exempelvis höra att ”En bolagsstyrelse med åtta personer är inte jämställd om bara en av dem är kvinnor. Det krävs hela fyra stycken för att uppnå det.”

Jag vill höra: ”De allra flesta politiker vill att den svenska skolan ska bli bättre. Det betyder bland annat att skolledare och lärare måste få högre lön samt tid att ägna sig åt sitt yrke, snarare än att även vara psykolog, ordningsvakt, sitta i ändlösa konferenser samt få nya betygssystem varje år.”

Kanske vill jag också höra: ”Det är jättedumt att slå varandra när man håller på olika fotbollslag. Det gör inte att det går bättre för det lag man håller på.”

Sist men inte minst ser jag också gärna att detta förträffliga programformat går på export. Jag vill ha ”Klartext – Nyheter på lätt syrisk arabiska”, som i den syriska etern, tydligt och pedagogiskt, förklarar att oskyldiga människor i Syrien dör i sådan mängd att både regering och motståndare till denna borde skämmas. ”Klartext – Nyheter på lätt grekiska”, som på tydlig basgrekiska förklarar ord som svartjobb, skulder och höjd pensionsålder. Och ”Klartext – Nyheter på lätt hebreiska/arabiska” som reder ut svårbegripliga tillstånd på Västbanken så att alla inblandade förstår.

Framtiden stavas ”förenkla!”. Och en sak är säker – målgruppen för lättbegripliga nyheter är betydligt större än programskaparna tror.

Annons
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s