Vad är ett varumärke?

What we do – and what’s in it for you.

”You talkin’ to me… huh ?” Travis i filmen Taxidriver må ha överreagerat en smula – men när det kommer till varumärken är frågan ofta befogad. För vem talar ditt varumärke med egentligen? Vad är det ni erbjuder som ingen annan kan göra lika bra? Och vad ger det mig som kund? Kort sagt – vilket är ditt varumärkeslöfte, ditt erbjudande till marknaden?

(Här kan det vara på sin plats att stanna upp och nämna att varumärkesplattformen ofta är en hybrid av olika formuleringar. Det handlar om att hitta definieringar som är användbara för just ditt varumärke, så att inte plattformen blir en teoretisk övning sparad bland ovk-besiktningar, energideklarationer och annat man vet ska göras, men helst vill lägga bakom sig. Känns varumärkeslöftet svårformulerat kanske du är i behov av tre tydliga commitments i stället – tydliga löften som ni i organisationen alltid ska leverera på? Ja, då är det så du ska bygga din plattform. Med det sagt, åter till varumärkeslöftet.)

Har du hittills tittat en hel del inåt för att hitta drivkrafter, personlighet och kärnan i din verksamhet och varumärkesplattform, är det nu dags att ta ett rejält utifrån och in-perspektiv. 

Vilka kundinsikter bygger ditt erbjudande på? Vilka beteenden och behov möter din leverans? Ja, vilket är ditt bidrag till målgruppen egentligen? Upp till bevis – beviset är A och O när det gäller varumärkeslöftet, som gärna kan formuleras med just bevisföringen som spjutspets. 

Börja med ett ”genom” så har du satt i gång: ”Genom x, levererar vi y, för målgruppen z” kan vara en bra formel. Tänker du ett varv till kommer du kanske fram till att visst – genom småländska odlare (x) levererar vi jordgubbar (y) till alla som är sugna på bär (z). Men jordgubbar är ju så väderkänsliga och bärplockare blir allt svårare att finna, så det där löftet lyfter kanske inte verksamheten trots allt. Och är jordgubbarna verkligen anledningen till att kunderna kommer till er? Frågar du dem kanske det snarare handlar om den nostalgiska känslan av att uppleva sommaren som den borde vara, bären är liksom bara ett svepskäl… Kommen så långt i tankarna, slår det dig att då skulle ju varumärkeslöftet exempelvis kunna handla om lokalproducerad sommarkänsla för drömmare i stället. Och se – nu öppnas minsann dörrarna till både vaniljglass, ponnyridning och kolonilotter… Hörde jag verksamhetens hjul börja snurra, eller är det rent av klirret i kassan? Nu tror jag bestämt att ni behöver en kommunikationsstrategi.

Annons
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s