Vad är ett varumärke?

Vi kallar den ”löken”.

Med kommunikationsstrategier är det som med fönstermålning – gediget underarbete ger ett bra och hållbart resultat. Där slutar å andra sidan de flesta likheter och den visuella modellen liknar snarare en schalottenlök, vilket vi också i smyg kallar den: Löken. 

En kommunikationsstrategi säkerställer att du säger rätt saker till rätt målgrupp vid rätt tillfälle. För att göra det ställer vi oss ett antar frågor: Varför? Vem? Vad? Hur? och Var? 

Är du det minsta lagd åt kreativa lösningar vill du direkt ta dig an ”huret”, men glöm det ett tag. Första frågan du bör ställa dig är ”varför?”: Vart vill du? Vilka affärsmål ska ni nå? Vilken varumärkesposition ska ni ta? Varför gör ni det här helt enkelt. Hoppar du över den här fasen, hänger hela strategin löst – du vet hur det är med målning…

Nästa fråga gäller ”vem?”. Vilka ska beröras av kommunikationen? Alla, känns dyrt. Redan frälsta, känns lite grand som att somna om. Här gäller att identifiera och prioritera. 

Med målgruppen avklarad är det dags att fråga sig ”vad?”. Vilket budskap behöver de utvalda nås av? Vad ska de känna till när ni är klara så att säga? Här kan man behöva ta ett djupt andetag och landa lite. Det är ju så mycket man vill berätta. Ni är ju en sådan komplex organisation. Förvisso, men ett huvudbudskap måste nog ändå fram här. Ta den tid ni behöver.

Så är det äntligen dags att ge sig på ”huret”. Dags för det kreativa konceptet. En kul kampanj tänker du förhoppningsfullt, men nja – här gäller det att hitta en hållbar kreativ riktning, en övergripande idé som klarar att tas ut långsiktigt i kommunikationen, i stort och smått, på alla plattformar och marknader, flera år framåt. Självklart ska det kreativa konceptet även vara förankrat i varumärket, samtidigt som det ska skära igenom bruset och fånga uppmärksamhet. Ingen sa att det här var lätt!

Och där är vi framme vid den sista frågan, nämligen ”var?”. Vilka kontaktpunkter har vi? Var möter vi vår publik med det formulerade budskapet så att de får med sig det vi vill att just de minns av oss. Voilà – löken lager för lager. När du landat lite i det här är det inte ovanligt att ett behov av en budskapsguide föds. Bejaka den känslan.

Annons
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s