Vad är ett varumärke?

Utan syfte känns det meningslöst.

Vissa frågor är lite större än andra. Varför går ni till jobbet om morgnarna, är en sådan fråga. Är svaret ”för att tjäna pengar” och ni inte arbetar inom ekonomisk förvaltning, kan det vara dags att ta sig en titt på missionen eller, som vi gärna kallar det, syftet. 

Syftet uttrycker varför företaget finns på en djupare och mer existentiell nivå. För vissa föds hela affärsidén i syftet. Det är så gjutet och självklart att man snarare behöver ett mätbart affärsmål att sikta mot – en vision. (Den kommer vi till.)

För andra är visionen redan nedskriven och klar, men man saknar en större mening. Något bortom det uppenbara. Något som kan förena alla internt och externt och låta dem lyfta blicken och se nya möjligheter för verksamheten samtidigt som man jobbar med det i det lilla, varje dag. Då behövs ett syfte.

Att formulera denna både förklarande och energigivande anledning till att just er verksamhet för handlingen framåt här i världen, handlar om att sammanfatta era styrkor och motiv på ett relevant och inspirerande sätt. När ni lyckas, har ni varumärkesplattformens mest fulländade aha-upplevelse. Ett riktigt bra syfte är så engagerande att det duger att underhålla ett mindre middagssällskap med. När du sitter där, spetsandes en ärta på gaffeln och förklarar att du minsann inte jobbar med tunga fordon (inte ens med marknadens bästa tunga fordon) utan att du och dina medarbetare hjälper människor att få mat på bordet eller att inte drunkna i sina sopor – när du berättar det, och dina bordsgrannar får något fuktigt i blicken – ja då vet du att ni har ett syfte som fungerar. 

Medan du dukar ut och förbereder desserten, kan du därför så smått börja fundera lite på den där visionen… Vad har du för mål egentligen? 

Annons
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s