Vad är ett varumärke?

Positionen och den oemotståndliga fyrfältaren.

Att arbeta med ett varumärkes positionering är att vara kung för en dag. På skrivbordet och i den valda modellen är allting möjligt och ingenstans är det så möjligt som i fyrfältaren. Det är här allt börjar (och slutar) eftersom positionen handlar om hur du vill uppfattas på marknaden.

Fyrfältaren är precis som namnet antyder fyra områden där du kan placera ut dig, och relevanta konkurrenter, som stjärnor på en augustihimmel. Men framför allt består modellen av två axlar – en vågrät och en lodrät – och det är vilka parametrar du väljer att förhålla dig till på dessa axlar, som gör dig så maktfullkomlig: Lokal vs Global, För alla vs För några, Traditionell vs Nytänkande – kombinationerna är oändliga, åtminstone till en början… 

I arbetet med fyrfältaren kommer man så gott som alltid till en punkt när man frestas att skriva Dålig vs Bra, Tråkig vs Inspirerande, Flipp vs Flopp. Där får man dock sätta en gräns. Utmaningen med fyrfältaren är nämligen att hitta relevanta och fullt rimliga positioneringar grundade i insikter om kundperspektivet, för att bland dessa hitta en egen spelplan. Samtidigt som koordinaterna konkurrenterna ligger på också är rimliga. Önsketänkande hjälper dig inte här.

Så vad har ert företag för unika styrkor? 

Vilka relevanta egenskaper kan ni äga? Var kommer ni ifrån och vart är ni på väg? Vad drivs de anställda av? Hur ser konkurrenssituationen ut? Vilka marknadsförutsättningar finns? Vad gör er till vinnare och vad är snarare självklarheter som kunden utgår ifrån att ni levererar på – för att ni ens ska vara med i matchen? 

När ni identifierat vad ni gör bäst, det som sticker ut – då är det dags att klä axlarna i ord. Och voilà – någonstans där uppe till höger, kanske i en åtråvärd skärningspunkt mellan ”det där är ju vad vi bidrar med” och ”det där är ju faktiskt hur vi beter oss”, hittar ni er sweet spot. En plats att kalla er, utgå ifrån och växa er starka på. En position som inte längre handlar om exempelvis lokaler, fuktkrämer eller smör, utan kanske om att mötas, trivas med sig själv och lyfta smaker.  Ser ni hur det ljusnar vid horisonten? Hur framtiden knackar på arm i arm med nyfikna kunder och peppade medarbetare. Positionen är satt och nu återstår bara att ta sig dit.

Kavla upp ärmarna – det är dags att bygga varumärkesplattformen.

Annons
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s