Uncategorized

Konsten att umgås.

Det är inte det att utbytesstudenterna är besvärliga, inte på något sätt. Det är mer det att man ser sig själv, sitt hem och sina vanor i ett klarare och inte helt smickrande ljus.

När två par inneboende fötter ska tassa till duschrummet utan att höras, blir det exempelvis väldigt tydligt att dörren dit in knäcker till varje gång den stängs. Vi har vant oss, men för dem måste ljudet (som är betydligt mer än ett knarrande) ge en isande känsla av att någonting dyrt just gick sönder. Och när försynta Hamburgare ska sova i ett rum där rullgardinen efter en incident för några veckor sedan är placerad bredvid fönstret istället för i hållaren ovanför, blir det uppenbart att morgnarna i ett östervänt rum i april, är ganska så ljusa.

Köksskåp som aldrig fått handtag, handtag som sitter löst och som man måste passa sig för, kärvande nycklar, strömbrytare som sitter skymda av skåp, brödrostar som står ovanpå skåp, speglar och tavlor som står lutade mot väggar, krokar som aldrig kommit upp – skevt, ofärdigt och temporärt framstår det hem som i vanliga fall känns självklart och emellanåt riktigt snyggt.

”Herregud”, säger vi till varandra. ”Det är 17-åringar vi pratar om. Hur känsliga kan de vara?”

Och sedan:

”Snabba dig att duscha, snart vaknar dom.”

”Den är redan upptagen. Någon har stått där i tjugo minuter nu.”

”Ta inte all juice, det måste räcka till tjejerna också.”

”Spara lite av yoghurten, jag tror inte att vi har så mycket mild vaniljyoghurt, bara vanlig. Och ta inte slut på mjölken!”

”Ta det lite lugnt med valnötterna…  tyskar är som galna i valnötter.”

Man vill inte fuska i sin roll som fodervärd.

”Kan jag ta en macka eller ska tyskarna äta fyra var? OCH tre sorters yoghurt med müsli? OCH löskokt ägg?! Förra året tog de en slät kopp te på stående fot – det är inte tyska skidlandslaget som sover i gästrummet!”

”Good morning!” De rara flickorna dyker ljudlöst upp i ett moln av vattenånga. Jag gör en svepande gest över frukostbuffén, ler som Bree i Desperate Housewives och levererar, på obegripligt dålig engelska, ett ”Did you sleep great?”

Did you sleep great?! Vad ska de svara. Åtminstone en av dem har sovit på en viksäng från Jysk bäddlager, i ett av ljus badande rum, en natt med städgata utanför fönstret. Med en nick försvinner de in på sitt rum för att föna bort resten av morgonen.

 

Annons
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s