Lilla språkspalten

Säsongs-prefixen.

Sommaren lämnade oss igår. Lite som en festival, med ett blixtfyrverkeri av triumfatoriska mått, visade den att det var dags att packa ihop och gå hem. Därmed kan vi ha sett de sista instagrammade Webrarna för den här säsongen och – vad bättre är – vi slipper den svenska grilltraditionens enorma entourage!
Att sommarsvenskens Shangri-La är en bbq i solnedgång är nämligen insikten för allt fler varumärken: Byggvaruhus har trädäckat och grillanpassat snart sagt varje ojämnhet i våra trädgårdar. Bokförlag har låtit, först kockar sedan alla som någonsin synts i tv, ge ut sin egen kokbok på temat. Och i grönsaksdisken har helt vanliga grönsaker fått nytt liv när de med prefixet Grill- skapat nya ord i köksvokabulären. Lite som när man får barn att äta morötter under Happy Meals namn, har både ”Grillchampinjoner”, ”Grillsallad” och ”Grillmajs” lockat köttätare till grönsakerna. Vad är det här? Ett otränat öga kan tro att det handlar om vanliga champinjoner och en helt vanlig grovskuren sallad, men nej. Det här är grönsaker med ”flames” på påsen. Med ens mycket mer användbart.
Men nu är det alltså slut för i år. Nu går vi in i en mer introvert period med spontad faner, lister och isolering. Med helt vanliga kockar som lagar närodlat och vegetarisk långkok för LCHF-älskare. Grönsaksdiskarna får vackert sälja sallad naturell någon månad nu. Tills i slutet av oktober ungefär. Då är det dags för nya säljutlösande prefix. Kan vi se fram emot Jultomater och Jullök?

Annons
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s